Nuttige informatie

App: "Appoconnect"

Sinds enkele jaren maken we in de apotheek gebruik van de app "Appoconnect". Deze applicatie maakt het mogelijk om je medicatie of producten via de smartphone bij ons in de apotheek te bestellen. Zo bent u zeker dat alles voor u klaar ligt op het ogenblik dat u naar de apotheek komt. We antwoorden steeds wanneer u deze kan komen ophalen bij ons. Meestal is dit de dag zelf!

De app maakt het ook mogelijk om met ons te chatten via de chatfunctie. Heeft u vragen omtrent uw medicatie, voorschriften of een andere vraag? Dan kunt u deze aan ons team stellen via de chat. 

U kunt daarnaast ook uw bestelgeschiedenis en onze actuele stock nakijken. Ook uw medicatieschema is raadpleegbaar via de app.

Om deze app te kunnen installeren heeft u uw persoonlijke QR-code nodig. Vraag deze gerust bij uw volgende apotheek bezoek!

App: "Mijn Geneesmiddel"

Dankzij de eID heeft u al een tijdje geen papieren bewijs van elektronisch voorschrift meer nodig om geneesmiddelen in de apotheek af te halen. 

We krijgen regelmatig de opmerking van patiënten dat het moeilijk is om bij te houden welke voorschriften er nog ter beschikking zijn, aangezien vaak geen papieren voorschrift meer meegegeven wordt na de consultatie bij de arts of tandarts. 

Gelukkig is hier een oplossing voor!
De app “mijn geneesmiddelen” staat u toe om met uw smartphone uw voorschriften te raadplegen. 

Bij elk geneesmiddel kan u de bijsluiter digitaal raadplegen, het gebruik controleren en de houdbaarheid van het voorschrift nagaan. Daarnaast kan je eveneens zelf een lijstje samenstellen uit te voorschriften die je tijdens je volgend apotheekbezoek wenst op te halen. 

Meer nog, je kan indien gewenst, de voorschriften al eenvoudig naar onze apotheek doorsturen zodat wij ze al kunnen klaarleggen voor jou om op te halen.  

Website: mijngezondheid.be

Zoals hierboven reeds vermeld heeft u geen papieren voorschrift meer nodig om uw voorgeschreven medicatie op te halen in de apotheek. 

Om toch een overzicht te bewaren over welke voorschriften u nog ter beschikking heeft kan u, naast de app "Mijn Geneesmiddel", ook gebruik maken van de website www.mijngezondheid.be.

Net zoals bij de app kan u op de website aanmelden met uw eID of Itsme om zo de voorschriften te raadplegen. U krijgt een overzicht van de verschillende geneesmiddelen, hun gebruik en de houdbaarheid van het voorschrift. Bij elk geneesmiddel kan u de bijsluiter raadplegen en de houdbaarheid van het voorschrift zelf.

Houd er rekening mee dat elk voorschrift een houdbaarheidsdatum heeft. Deze is meestal 3 maanden tenzij de arts dit anders voorschrijft. Nadat de houdbaarheidstermijn verstreken is, verdwijnen de voorschriften en kunnen we deze helaas niet meer afleveren. U moet dan een nieuw voorschrift vragen aan uw arts. 

Therapeutische compressiekousen

U kan bij ons ook terecht voor therapeutische compressiekousen (in de volksmond vaak "steunkousen"). Dit zijn kousen die speciaal ontworpen zijn om verlichting te geven bij zware, vermoeide benen, ter preventie of behandeling van spataders, bij vochtophoping in de benen...

Het is belangrijk dat de benen 's ochtends na het opstaan opgemeten worden, als er nog geen vocht in de benen zit. Wij kunnen indien gewenst de benen voor u opmeten. Kom daarvoor liefst zo vroeg mogelijk even langs in de apotheek zodat de benen nog niet gezwollen zijn en we de maten correct kunnen opmeten.

De compressiekousen worden in de gewenste maat, klasse, model en kleur voor u besteld, zodat u deze meestal de dag zelf nog kan komen ophalen bij ons in de apotheek. 

Het is belangrijk dat de kousen steeds overdag gedragen worden, op het moment dat u actief bent. Idealiter worden ze meteen na het ontwaken aangedaan. 's Nachts, wanneer u niet actief bent, dienen de kousen niet gedragen te worden.

Voor meer info over compressiekousen, hun verschillende klassen en modellen bent u steeds welkom bij ons in de apotheek. 

Rookstopbegeleiding

Roken heeft een negatieve invloed op de gezondheid. Het kan het risico op verscheidene kankers, longaandoeningen, hart- en vaatziekten... verhogen. Daarnaast kan het een negatieve invloed hebben op het verloop van andere aandoeningen.

Wil je stoppen met roken maar weet je niet waar te starten? Heb je schrik voor de bijwerkingen indien je stopt met roken? Heb je eerder tevergeefs geprobeerd te stoppen met roken? Weet dat je steeds bij ons terecht kan voor extra ondersteuning en advies.

We bekijken samen met u welke eventuele pogingen u reeds ondernam om te stoppen, waar het exact misliep de vorige keer en hoe we het deze keer anders kunnen aanpakken om de slaagkans te verhogen. We overlopen de verscheidene behandelopties met hun voor- en nadelen en bekijken samen met u wat voor u de meest geschikte optie lijkt.


Veelvoorkomende vragen

1. Hoelang is mijn voorschrift geldig?

Houd er rekening mee dat elk voorschrift een houdbaarheidsdatum heeft. Deze is meestal 3 maanden tenzij de arts dit anders voorschrijft. Nadat de houdbaarheidstermijn verstreken is, verdwijnen de voorschriften en kunnen we deze helaas niet meer afleveren. U moet dan een nieuw voorschrift vragen aan uw arts.  


2. Wat doe ik met mijn vervallen medicatie?

U kan uw vervallen geneesmiddelen binnenbrengen bij ons in de apotheek. De kartonnen verpakking en bijsluiter verwijdert u thuis, lege flessen mogen in de glascontainer. Gebruikte naalden en spuiten worden in een gesloten container of PET-fles naar het containerpark gebracht. Deze mogen wij helaas niet aanvaarden omwille van het prikgevaar voor de mensen die deze ophalen.